Project Agape Ministries

Vandaag begon de dag vannacht al, toen Rosa en ik ruzie kregen om het dekbed. We slapen in een tweepersoonsbed met ieder eigen dekbed, maar die van haar was gevallen en heeft in de slaap mijn deken gepakt wat ik dus niet kon waarderen. Het boeide echter zoveel dat we allebei ons dekbed pakten, gelijk weer in slaap vielen en vanochtend pas erom lachten. Toen pas viel het kwartje dat het wel grappig was, maar dat we vannacht gewoon wilden slapen.

Na het ontbijt kwam de buikkramp helaas wéér opzetten, dus met een tabletje extra ging het weer beter. Ik ben er nu achter dat zo'n tablet ongeveer twee dagen werkt, dus als dit zo blijft gaan: prima.

Zoals ik gisteren had verteld, zouden we vandaag naar een project voor straatjongeren gaan. Overal waar wij naar toe zijn gegaan om vrijwilligerswerk te doen, zijn op zichzelf staande projecten waar Doingoood dan een handje bij helpt. Dus ook deze, Agape Ministries. Toen we aankwamen, werden we al onthaald:  'mzungu, mzungu!' (Wat 'blanke' betekent). Dit hebben we trouwens al heel vaak gehoord haha.

We kwamen binnen in een gebouw waar zo'n 25
straatjongeren waren. Dit zijn voornamelijk jongens tussen de 8 en 16 jaar ongeveer, die leven op straat. Agape Ministries biedt deze jongens een ochtendprogramma en lunch om ze verschillende vaardigheden aan te bieden, te onderwijzen en om ze kind te laten zijn.

De groep werd weer in tweeën opgesplitst en mijn groep zou vandaag de knutsel- en sportactiviteiten organiseren. We begonnen met vouwblaadjes te vouwen, maar al snel ontstond er weer chaos en werden er bellen geblazen tijdens het kettinkjes en armbanden maken, rekenden we met de rekenrekjes en kreeg ik overal stickers opgeplakt. Ondanks dat we eerst een beetje afwachtend waren hoe deze jongens zouden zijn (omdat ze op straat leven), viel ons dit erg mee. Het zijn jongens die zich stoer voordoen, maar echt nog kind zijn en liefde willen ervaren.

Buiten speelden we flessenvoetbal, maar ook speelden we met de frisbee en gewoon voetbal. Het was echt genieten en ook de jongens hadden een leuke tijd. Na de lunch, eindigde het programma om 14.00 uur. De jongens gaan dan de straat weer op, maar renden eerst met onze bus mee tot het Guesthouse. Wel bizar, ik had een gesprek met een jongen van 11 jaar oud, die ook op straat leeft. Hij had geen geld en vroeg of ik morgen schoenen voor hem kon regelen, want die had hij niet. Hij zei dat hij slaapt op het gras bij de kerk een eindje verderop. Ook wat zijn ouders betreft, hij wist wie zijn vader was, maar zijn moeder kende hij niet. Zulke situaties zijn niet om jaloers op te zijn en dat raakt je ook echt. Hij wilde graag weten hoe mijn huis eruit ziet en ondanks dat ik daar geen foto van had, zei hij "you're rich". Dat zijn we ook.

De andere groep ging binnen muren verven. Toen het einde van deze dag daar in zicht kwam, gingen de jongens helpen om kwasten schoon te maken. Dit ging zo goed, dat de rivers of Babylon ontstonden. Dit sloeg zo goed aan, dat het liedje nog steeds bij iedereen in het hoofd zit 🙃

Ondanks dat het begon te regenen en onweren, besloten we naar een supermarktje te gaan dat niet ver lopen was, om koekjes en sap te halen. Ook wel mooi dat ze daar chocolade verkopen, en het vervolgens aan je teruggeven omdat er nog geen prijs op staat (ze verkochten het wel, maar dus eigenlijk ook niet). Na even doorvragen, werd het geregeld en liepen we terug door een verfrissend buitje. We hebben een relatief lange middag en dus chillen we op het dakterras (en genieten we van die koekies die we gekocht hebben).
Toen.....na het avondeten.....op de maandagavond...toen kwam het. Jaja, we gingen het hek uit om bij het voetbal te kijken van de school, maar toen we na een minuutje lopen daar aankwamen, werd gezegd dat we te laat waren. Toen besloten we rebels te worden en zeker 20 meter verder te lopen in de schemering. We besloten dat onze "rebelse" groep de 13 mzungo's ging heten. Nog geen vijf minuten nadat we weg waren gaan, gingen we alweer terug. We zullen deze avond met dit avontuur niet snel vergeten!!!!


De krekels zijn alweer druk aan het roepen en wij besluiten de avond gezellig te maken met spelletjes. Heerlijk om de zon zo weer in de nacht te zien zakken en ons energiepeil weer op te laden voor morgen!

Joe!
Ingrid

Reacties